Så enkelt är det att göra pulled pork (2024)

Recept

AmerikansktFredagsmatHöstmatTex MexVintermat i UgnLångkok Huvudrätt FläskköttKött Pulled PorkTacos

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Så enkelt är det att göra pulled pork (2)

Så enkelt är det att göra pulled pork

Jag har nog alltid varit lite som kärringen mot strömmen. Det är i alla fall vad min mamma sagt. När pulled pork blev populärt för ett par år sedan lagade alla det. Jag gjorde förstås därför motsatsen och ville inte laga det eftersom för att alla andra gjorde det. Visst har jag lagat det ett par gånger och visst finns det ett gäng recept på pulled pork här i bloggen. Jag kunde dock inte förstå storheten i det hela. Färdiglagad pulled pork som man värmde i ugnen dök också upp i var och varannan butik.

Det var inte förrän i år, när jag verkligen ville ge pulled pork en chans. Pulled pork, som ursprungligen kommer från USA och på svenska översätts till draget kött, är himla enkelt att laga, och med de rätta kryddorna blir det faktiskt väldigt gott att peta ner detta saftiga och smakrika kött i allt ifrån pitabröd till hamburgerbröd. Eller varför inte bara servera det med potatismos?

Så enkelt är det att göra pulled pork (3)Generellt kan man göra pulled pork på två vis; antingen ger man köttet en enkel kryddning innan det åker in i ugnen, för att efter tillagningen röra ner en valfri grillsås i det trasade köttet. Just så här brukar köpevarianterna vara gjorda; det trasade köttet ligger i en påse, och när man ska värma köttet gör man det tillsammans med den medföljande grillsåsen. Det andra sättet är att tillaga köttet direkt i det som blir såsen. Då behöver man mer vätska i grytan från början, och trasar sedan direkt köttet i såsen. Jag brukar göra på det sista viset, alltså allt på en gång. Det här är också det vanligaste sättet och vilket dessutom ger den saftigaste och mest fylliga smaken. Att göra pulled pork är verkligen superenkelt, och nu när jag börjat förstå storheten i det hela vill jag ju nästan laga det hela tiden.

Fläskkarré är bäst till pulled pork

Så hur gör jag då? Ja, det är som sagt väldigt enkelt att göra pulled pork. Man behöver bara lite tid och behöver inte hålla på och trixa en massa. Fläskkarré är det absolut bästa köttet till pulled pork. Denna styckningsdetalj är så fettstrimmig och fin att köttet blir mört och saftigt när det värms långsamt. Man kan även använda sig av detaljer som bog eller skinka.

Man behöver egentligen inte ansa köttet. Om det har några ytliga, randiga hinnor kan man så klart ta bort dem, men det brukar sällan behövas. Det hårda fettet som är lite torrt, det vill man absolut ha kvar eftersom det är detta som smälter ner och gör köttet saftigt. Nästa steg är att krydda köttet på ovansidan. Sedan lägger man det med den kryddade sidan nedåt i ugnstålig gryta – förslagsvis av gjutjärn, kryddar ovansidan på köttet, slår på vätska och smaksättning och ställer in i ugnen på låg temperatur. De kryddor och smaksättare jag använder hittar du i receptet nedan. En karré på cirka 1 kilo tar ungefär 4–5 timmar att tillaga i ugnen på 150°C.

Så enkelt är det att göra pulled pork (4)När köttet är klart är det så mört och fint att det bara faller isär. Då trasar man det bara lätt med hjälp av två gafflar och blandar med återstoden av vätskan. Svårare än så är det inte. Servera gärna det hela med coleslaw, refried beans och picklad rödlök i pitabröd eller tortillabröd. Dessa pulled pork-burgare med coleslaw och picklad rödlök är också ljuvliga. Hur gott som helst och den perfekta helgmaten. Har man bråttom gör man pulled pork i en tryckkokare. Fiffigt va?

Att värma och förvara pulled pork

Pulled pork går utmärkt att värma upp. Antingen gör man det i ugnen tillsammans med lite vätska eller allra enklast i mikron. Använder du bra råvaror är noga med bra hygienen håller den i 1–2 veckor i kylen. Förvara den i en matlåda eller i en vac-påse. Den ursprungliga hållbarheten på köttet kan så klart påverka hur länge det håller sig fräscht. Titta, lukta och smaka för att kolla om det är ok. Självklart kan man också frysa pulled pork och man vill förvara det längre. Här hittar du fler recept på pulled pork

3 smarriga middagsrätter med pulled pork

  • Pulled pork med ris och tomatsalsa
  • Wraps med pulled pork, coleslaw och picklad rödlök
  • Pulled pork-burgare med coleslaw och picklad rödlök

Så enkelt är det att göra pulled pork (8)

Recept på pulled Pork

För: 6 personer

Pulled Pork:

1 kg fläskkarré
1 msk malen spiskummin
1 msk rökt paprikapulver
1 tsk chiliflakes
0,5 tsk ancho chilipulver
2 tsk salt
1 msk mörkt muscovadosocker
3 stora vitlöksklyftor
33 cl mörk öl, ex porter
1 dl bbq-sås, ex Sweet Baby Rays
1 röd chilifrukt

  • Skölj fläskkarrén och ansa den från hinnor, om det behövs.
  • Krydda ovansidan med ett ganska tjockt lager malen spiskummin, rökt paprikapulver, malda chiliflakes, ancho chilipulver, salt och muscovadosocker.
  • Ringla lite smör i en i en ugnseldfast gryta på cirka 2,3 liter och lägg ner köttet med den kryddade sidan nedåt. Krydda ovansidan.
  • Grovhacka vitlökarna och sprid ut dem runt om. Slå på mörk ök och bbq-sås. Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen på över- och undervärme på 150°C i 5 timmar, alternativt 175°C i 3 timmar. Trasa köttet med två gafflar och vänd runt i den återstående vätskan. Hacka den röda chilifrukten och strössla över –ta så mycket chili du vill beroende på hur het mat du gillar.
  • Servera grytan i pitabröd eller tortillabröd med picklad rödlök, coleslaw och refried beans.

Så enkelt är det att göra pulled pork (9)

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

By Madeleine Landley

GlutenfrittGör det självHelgrillat köttKlassiska recept

Ancho ChiliBBQ-såsChiliChiliflakesFläskkarréMuscovadosockerPorterRökt PaprikapulverSpiskummin

Pulled pork är gott och enkelt att göra. Allt du behöver är en gryta, en ugn, lite kryddor och lite tid – och rätt kött, förstås. Läs mer här.

Du kanske också gillar

View Recipe

Så här enkelt är det att göra grönkålschips

Så här enkelt är det att göra grönkålschips

192 röster 4.64 i snitt (92% i betyg)

View Recipe

Pulled Pork i Pitabröd

Pulled Pork i Pitabröd

71 röster 3.69 i snitt (73% i betyg)

View Recipe

Pulled Pork av julskinka i wraps

Pulled Pork av julskinka i wraps

138 röster 4.36 i snitt (87% i betyg)

View Recipe

Pulled pork med ris och tomatsalsa

Pulled pork med ris och tomatsalsa

40 röster 3.95 i snitt (78% i betyg)

Kommentarer (9)

  • Så enkelt är det att göra pulled pork (14)

    Ronnie 2024-06-03 kl. 10:12 Reply

    Tänkte laga min första pull pork och undrar om man kan lägga en fläskkarré direkt från frysen? Givetvis kommer tillagningstiden att förlängas ! Men tror ni att något annat kommer att förändras?

    • Så enkelt är det att göra pulled pork (15)

      Madeleine Landley 2024-06-03 kl. 10:34 Reply

      Hej Ronnie.

      Som du säger kommer tillagningstiden att förlängas. Det gör troligtvis också att du kommer att behöva mer vätska i grytan – håll ett öga och fyll på.

      Mvh
      Madeleine

  • Så enkelt är det att göra pulled pork (16)

    Grill-kingen 2024-05-16 kl. 09:16 Reply

    Halloj,
    Fantastiskt recept :)
    Vill bara tillägga att man kan köpa och använda färdig bbq-rub istället för att göra egen om man vill göra det enklare för sig. (blir lika god)

    Jag brukar köra: (enkelt och supergott)
    ca 1 kg fläskkarré
    bbq-rub
    3 stora vitlöksklyftor
    30 cl mörk öl, ex guinness draught mörk öl som finns typ i alla livsmedelsbutik
    2 dl bbq-sås, ex Sweet Baby Rays

    Varmluft 100 grader 9 timmar, 125 grader 7 timmar, 150 grader 5 timmar (ju lägre temp och längre ju mer mört blir köttet)
    Vill man lyxa till det så kan man byta ut vanliga fläskkarrén till iberico fläskkarré (fettigare)

    Ha det gött

  • Så enkelt är det att göra pulled pork (17)

    Leif Eklöf 2024-04-19 kl. 09:40 Reply

    Hej
    Supergott recept. Nu tänker jag göra på två kilo. Hur gör jag med kryddningen? Ska jag dubbla den eller blir det för mycket kryddor. Det är två gånger ett kilo i samma gryta.
    Mvh Leif Eklöf

    • Så enkelt är det att göra pulled pork (18)

      Madeleine Landley 2024-04-19 kl. 14:42 Reply

      Hej Leif.

      Vad roligt att du gillar det. Jag hade dubblat hela alltet men kanske minskat lite på mängden vätska :) Å andra sidan är det lätt att addera lite majsstärkelse om det blir för såsigt.

      Mvh
      Madeleine

  • Så enkelt är det att göra pulled pork (19)

    Stafan 2023-03-24 kl. 13:48 Reply

    Mitt favoritrecept på pulled pork. Möjligen kan det bli lite för mycket vätska men det justerar man ev. nästa gången man kör efter detta fina receptet.
    Tack!

  • Så enkelt är det att göra pulled pork (20)

    Todd Townsend 2022-09-23 kl. 14:47 Reply

    Tycker väldigt mycket om dina recept men nu är ni lite utanför sina comfort zone. Köttbiten ska stekas ordentligt innan den långkoks i ugnen. Pulled pork serveras på en rostat hamburgerbröd med tunt skivad lök och bostongurka. Med cole slaw.

    • Så enkelt är det att göra pulled pork (21)

      Madeleine Landley 2022-09-24 kl. 08:05 Reply

      Hej Todd.

      Vad kul att gillar mina recept. Som jag ser det kan man servera pulled pork som man vill –till ris och bönor, på burgaren, med mac n cheese med mera, med mera. Men det är kul att du har en favorit. Steka på köttet är heller inget som behövs eftersom det ska bli sönderfallande och trasas sönder. Vill man ha en lite tuggigare finish kan man steka på det efter, om man så vill. Följer du mitt recept blir hur gott som helst, men smaken är ju som baken.

      Mvh
      Madeleine

    • Så enkelt är det att göra pulled pork (22)

      Fredrik 2023-10-24 kl. 12:33 Reply

      Todd det säger det mesta om dina matlagningskunskaper när man läser din kommentar.

Lämna gärna en kommentar nedan. Har du en fråga om receptet/inlägget? Kolla först om den finns besvarad i FAQ:n. Observera att inga frågor besvaras via mail eller sociala medier –endast via bloggen.

Så enkelt är det att göra pulled pork (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Ignacio Ratke

Last Updated:

Views: 6414

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Ignacio Ratke

Birthday: 1999-05-27

Address: Apt. 171 8116 Bailey Via, Roberthaven, GA 58289

Phone: +2585395768220

Job: Lead Liaison

Hobby: Lockpicking, LARPing, Lego building, Lapidary, Macrame, Book restoration, Bodybuilding

Introduction: My name is Sen. Ignacio Ratke, I am a adventurous, zealous, outstanding, agreeable, precious, excited, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.